7 lucruri esențiale când îți alegi parfumul

7 lucruri esențiale când îți alegi parfumul

Alegerea unui parfum poate fi simplă sau complicată și are legătură cu numărul de criterii pe care le iei în considerare. Când în magazinele de specialitate, rafturile sunt pline cu atât de multe sticle colorate, pline de arome atrăgătoare, la prețuri pentru toate buzunarele, este foarte greu să decizi ce ți se potrivește și ce nu. 

Sunt câteva lucruri pe care este bine să le știi în alegerea unui parfum:

1. Persistența unui parfum este influențată de anotimp, de pH-ul pielii, de dietă, de săpunul sau gelul de duș pe care îl folosești, de perioada din zi în care îl aplici pe piele, dacă te afli într-o locație sau în exterior. De aceea uneori parfumul îți poate părea că ține mai mult, alteori mai puțin, fie că este mai intens sau mai suav.

2. Testarea parfumului se face întotdeauna pe propria piele.

 
Atunci când încerci prima dată un parfum, este bine ca pielea să fie perfect curată, fără să fi folosit în acea zonă lapte sau cremă de corp. Astfel, vei putea simți interacțiunea parfumului cu pielea în cele mai bune condiții pentru a-ți da seama dacă îți place sau nu aroma. În magazinele de specialitate există mici bucăți de hârtie ale anumitor branduri sau blottere pe care poți aplica prima dată parfumul. Acestea se țin la câțiva centimetri distanță de nas și se miros după cel puțin 10-15 secunde de la aplicare. Dacă îți place aroma și face parte din categoria de parfum pe care îl cauți, poți trece la următoarea etapă, respectiv la testarea pe piele în zona încheieturii mâinii.

3. În general, parfumurile au note de bază, de mijloc și de vârf.

 
Când miroși prima dată un parfum după ce l-ai pulverizat pe piele, simți notele de vârf, care se evaporă repede și sunt esențiale în crearea primei impresii despre aromă. Notele de mijloc ale unui parfum sunt cele care durează mai mult, sunt mai intense și se dezvăluie pe parcursul mai multor ore. Notele de bază sunt cele care definesc un parfum, sunt cele mai persistente și oferă profunzime parfumului. Este bine să nu aplici mai mult de un parfum o dată pe mână pentru a nu confunda aromele. După aplicare, chiar dacă ești încântată de aromă, așteaptă câteva ore până decizi să-ți cumperi noul parfum pentru a simți cum se modifică notele specifice.

4. Există mai multe variante de concentrație în funcție de procentul de uleiuri esențiale aromate: parfum, apă de parfum, apă de toaletă, apă de colonie, eau fraiche pentru corp.

 
Fiecare are o concentrație diferită a uleiurilor esențiale, cea mai mare se găsește în parfum sau elixir și cea mai mică în eau fraiche pentru corp. Uneori mirosul apei de parfum sau EDP poate fi diferit de cel al apei de toaletă sau EDT al aceluiași parfum, iar persistența este și ea diferită în funcție de concentrația pentru care optezi.

5. Parfumurile se clasifică în funcție de tipul de esență aromată folosită în: florale, fructate, fresh, citrice, orientale, lemnoase, fougere. Parfumurile florale sunt cele mai răspândite și se bazează fie pe esența de la o singură floare pe care o scot în evidență, cum ar fi trandafirul, fie pe o combinație de mai multe flori.

7 lucruri esențiale când îți alegi parfumul

Parfumurile din categoria fructate au în notele de vârf și de mijloc aromele unor flori de pomi fructiferi sau chiar al fructelor coapte, iar cele fresh au mirosuri răcoritoare, de vară, proaspete, oceanice. Parfumurile citrice sunt și ele răcoritoare și proaspete, cele orientale sunt condimentate, exotice, dulci, cele lemnoase sunt tari, intense, iar parfumurile fougere sunt în general masculine și au miros de lavandă sau de mușchi de stejar.

7 lucruri esențiale când îți alegi parfumul

6. Scopul pentru care achiziționezi un parfum este foarte important. Dacă vei folosi parfumul în timpul zilei, la serviciu, este bine să alegi unul din categoria celor fresh, citrice, fructate pentru a-ți crea o senzație de prospețime și o stare de spirit pozitivă. Dacă vei folosi parfumul la ocazii speciale, poți alege aromele florale, orientale, lemnoase, care conțin în notele de bază esențe de patchouli, lemn de santal, ambră sau mosc. Acestea sunt mai intense și scot în evidență feminitatea și eleganța. Parfumurile pe care le folosești în anotimpurile călduroase este bine să fie din categoria celor fresh, proaspete, iar în anotimpul rece poți opta și pentru arome mai intense.

7. Parfumul pe care îl porți trebuie să-ți creeze o stare de bună dispoziție indiferent din ce categorie de aromă face parte.

 
Este important să te simți bine purtând un parfum pentru că astfel și atitudinea ta este una pozitivă. Atunci când achiziționezi un parfum, bifează și criteriul stării de bine pe care ți-o creează după ce îl miroși. Astfel, parfumul îți va caracteriza perfect propria personalitate.

5 comments

  • Îmi place când spui că trebuie să te simți bine când porți un parfum, numai că la mine acest lucru se întâmplă la multe parfumuri cum ar fi: La vie est belle de la Lancome – cel original, nu variantele ulterioare, Especially Escada Elixir de la Escada, Samsara de la Guerlain, L’Interdit de la Givenchy sau Modern Muse de la Estee Lauder – toate sunt superbe și îmi creează o stare de superbună dispoziție. Superb articol! Felicitări!

  • Mulțumesc pentru recomandări. Am citit articolul de două ori și pot să-ți spun că ai dreptate atunci când spui că e bine să aștepți câteva ore până când îți cumperi parfumul după ce l-ai testat pe piele. Cred că majoritatea parfumurilor miros diferit după câteva ore, cum e spre exemplu Organza de la Givenchy care la început este destul de dulce, o splendoare de parfum care se așează atât de catifelat și suav pe piele, apoi devine elegant și maiestuos și este deosebit de persistent. Este unul dintre parfumurile care își schimbă mirosul atât de frumos, încât îl folosesc de ani de zile și chiar mă caracterizează. Atunci când l-am cumpărat prima dată, exact așa am făcut: am așteptat câteva ore să văd cum miroase și abia apoi l-am luat. Este un parfum remarcabil dintre toate parfumurile Givenchy. Și da, persistența este neapărat în funcție de varianta de concentrație. Un articol foarte foarte bun!

  • Iată câteva parfumuri care chiar sunt bune și persistente cu adevărat:
    Good Girl de la Carolina Herrera
    Decadence de la Marc Jacobs
    Light blue de Dolce & Gabbana
    L’Instant de Guerlain
    Allure Sensuelle de Chanel
    J’Adore de la Dior
    Luna de la Nina Ricci
    Bonbon de la Viktor & Rolf

  • Aș adăuga încă două criterii esențiale când îți cumperi parfumuri: prețul parfumului și locul de unde îl achiziționezi. De multe ori prețul este de fapt singurul criteriu pe care îl iei în considerare. Iar când este vorba de magazine, mai bine îl iei din online că sunt mai bune la preț. Părerea mea. Dar articolul este foarte complex și cu multe lucruri de luat în considerare atunci când vrei să-ți iei un parfum. Felicitări!

  • Parfumurile fresh sunt cele mai mișto! Din păcate vânzătoarele din magazine habar n-au ce înseamnă genurile parfumurilor.

    • Nu îmi dau seama la ce fel de vânzătoare din ce fel de magazine te referi, însă există magazine specializate în produse de beauty în diverse mall-uri care oferă prin intermediul consilierilor în vânzare sfaturi referitoare la cum poți să-ți alegi un parfum care ți se potrivește și poți testa diverse genuri de parfumuri. Nu poți generaliza că toate vânzătoarele nu se pricep și nicidecum nu te poți baza doar pe sfaturile lor pentru a alege ce îți place ție. De asemenea poți citi aici pe blog sau pe internet cum să-ți alegi un parfum potrivit înainte de a merge într-un magazin fizic. Nu consider că există o categorie de parfumuri care sunt cele mai bune, cum faci tu referire la parfumurile fresh, ci doar că există foarte multe preferințe în materie de parfumuri și de aceea există atât de multe sortimente. Parfumurile fresh poate sunt potrivite pentru tine, însă o admiratoare a parfumurilor florale spre exemplu, te-ar contrazice – poate că un parfum pe bază de frezie cu iasomnie și absolut de tuberoză este mai potrivit!:)