Arome florale folosite în parfumuri

Arome florale folosite în parfumuri

Parfumurile potrivite pentru sezonul cald se bazează întotdeauna pe arome de flori. De altfel, cele mai multe parfumuri la nivel mondial sunt florale, iar unele dintre cele mai apreciate esențe de flori folosite în parfumuri sunt cele de iasomnie, bujori și trandafiri. Principalele ingrediente ale parfumurilor sunt uleiurile esențiale sau uleiurile absolute din flori. Uleiurile absolute din flori sunt similare cu uleiurile esențiale, însă sunt mult mai concentrate, unele dintre acestea pot avea chiar o formă semi solidă și sunt foarte intens aromate, asemănătoare cu mireasma florii din care a fost extras. Pentru realizarea unor cantități mici de astfel de uleiuri esențiale sau absolute sunt necesare foarte multe kilograme de petale sau flori proaspete cultivate, culese și apoi folosite pentru a fi extrasă aroma deosebită.

Iasomnia este una dintre cele mai folosite flori în parfumuri de sute de ani, există aproximativ 200 de specii și are o aromă plăcută, senzuală, delicată, feminină.

Bujorii au un parfum puternic, intens, foarte atractiv. Parfumurile cu esență de bujori sunt elegante, inconfundabile. Pentru a fi pusă în evidență, esența bujorilor este alăturată esențelor de vanilie, cedru sau mosc.

Aroma trandafirilor a fost folosită de secole în tot ceea ce înseamnă parfumerie datorită mirosului dulce și puternic. Există foarte multe specii de trandafiri, fiecare cu un miros unic, cultivați fie în scop decorativ, fie pentru a fi folosiți în cosmetică, farmaceutică sau gastronomie. În parfumerie sunt folosite în special uleiurile esențiale sau absolutul din speciile de trandafiri de Damasc și din Rosa centifolia sau trandafirul de mai, acestea fiind ingredientele câtorva dintre cele mai cunoscute și rafinate parfumuri din lume.

Tot în parfumurile florale se folosesc și arome de tuberoze, iriși, crini, gardenie, zambile, ylang ylang sau frangipani.

Parfumurile florale reprezintă o alegere potrivită pentru sezonul cald, deoarece pot fi folosite atât pe timpul zilei când temperaturile sunt ridicate, cât și seara, datorită aromelor intense, senzuale, pot fi folosite și la ținute elegante, dar și la plajă sau în vacanțe.